Vleeshamers

Totaal 15 artikelen
Gesorteerd op:

De effecten van het gebruik van een vleeshamer

De hamer is een eeuwenoud stuk gereedschap. Menig klusser heeft hem dan ook in de schuur liggen. Terwijl sommige liever buiten met een hamer op wat hout timmeren en slaan, duiken wij liever met onze hamer de keuken in. Dit doen we natuurlijk niet met diezelfde hamer, maar met een speciale vleeshamer. Hiermee kunnen we taaie stukken vlees malser maken of ongelijkmatig vlees plat slaan tot ze evenredig in dikte zijn. 

Vers vlees is nog taai wanneer het net geslacht is. Om die reden word het nog enkele dagen opgehangen waardoor het bindweefsel en spierweefsel losser wordt met als resultaat malser vlees. Hoe meer bindweefsel een stuk vlees bevat, hoe minder mals hij wordt. Wanneer een stuk vlees dus teveel bindweefsel heeft (en dus taai is) kun je dit malser maken met behulp van een vleeshamer. De meeste vleeshamers zijn ontworpen met twee verschillende zijden. De vleeshamer van Kitchencraft is hier een goed voorbeeld van. De gladde kant gebruik je om ongelijkmatig vlees plat te slaan. Ideaal wanneer de ene kant dikker is dan de andere kant bijvoorbeeld. De kant met punten gebruik je om het vlees mals te maken. De punten zorgen er namelijk voor dat de bindweefsel vezels gekneusd worden waardoor het zachter en dus malser wordt. Let erop dat je hierbij niet teveel druk uitoefent! Anders loop je het risico dat je de vezels teveel kapot maakt waardoor je vlees oneetbaar wordt. Laat de hamer dus het meeste werk doen.

Hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken en zelf die heerlijke schnitzels te maken! Of wat dacht je van een lekkere rollade? Vergeet dan vooral niet wat rolladetouw aan te schaffen, anders behoud hij natuurlijk niet zijn mooie ronde vorm. Als laatste willen we je ook nog een goede tip meegeven. Leg je stuk vlees eerst tussen twee vellen plasticfolie voordat je hem op de snijplank legt. De vleeshamer blijft op die manier niet aan het vlees plakken. En hij blijft trouwens ook gelijk mooi schoon. Altijd fijn toch?