Tajines

Totaal 1 artikel
Gesorteerd op:

Haal de lekkere geuren en specerijen in huis met een tajine

Een tajine is oorspronkelijk gemaakt van aardewerk of terracotta en bestaat uit twee delen: een ronde schaal en een kegelvormige deksel. Hij is vooral bekend in de Midden Oosterse landen als Marokko, Tunesië en Algerije en wordt voornamelijk gebruikt voor de meest lekkere stoofpotten en gerechten met lange bereidingstijd. Je zou hem kunnen vergelijken met een braadpan of een slowcooker. De kegelvormige deksel zorgt ervoor dat de schaal goed wordt afgesloten. Het vocht dat vrijkomt tijdens het kookproces vormt condens aan de binnenzijde van de kegel. De vorm van de deksel zorgt er vervolgens voor dat dit condens weer terug de schaal in loopt waardoor de inhoud niet uitdroogt. De traditionele tajine is officieel gemaakt van ongeglazuurd aardewerk. Omdat het aardewerk geen glazuurlaag bevat, dient het voor ieder gebruik in water te worden geweekt om barsten en scheuren te voorkomen. De tajine van Piral is wel voorzien van een glazuurlaag waardoor het weekproces niet nodig is. Was hem voor gebruik af, droog hem goed af en besmeer de binnen en de buitenkant met wat neutrale olie. Je tajine is nu klaar voor gebruik.

Maar hoe gebruik je een tajine? Een tajine van aardewerk of terracotta kan gebruikt worden op het gasfornuis of in de oven. Het is echter belangrijk dat een tajine langzaam opwarmt. Hij is namelijk niet goed bestand tegen snelle temperatuurschokken. Zo hoef je de oven niet voor te verwarmen, maar warm je deze samen met de tajine op. Gebruik je hem op het fornuis? Dan is het verstandig om gebruik te maken van een sudderplaatje zodat de tajine geleidelijk kan opwarmen. Let er op dat een tajine van aardewerk of terracotta niet geschikt is voor inductie!

Zo ga je te werk:

- Haal de kegeldeksel van de schaal en bestrijk de schaal met olie (hij mag namelijk niet droog koken om scheurtjes te voorkomen).

- Plaats de schaal zonder deksel of ingrediënten op de hittebron en zet het vuur laag. Het gebruik van een sudderplaatje is hierbij aan te raden.

- Verwarm de schaal nu voor ongeveer 5 minuten. Wanneer de schaal heet is, kun je het vuur hoger zetten en beginnen met koken.