
Pannenkoeken bakken doe je zo
Pannenkoeken toveren een lach op het gezicht van niet alleen een kind.. maar vaak genoeg ook bij volwassenen. Het is lekker, gezellig en je kunt ze zowel zoet als hartig eten. Perfect als lunch en als avondmaal, voor die druilerige zondag en zonnige zaterdag.
Dit recept lukt altijd!
- 500 gr. bloem
- Voeg een theelepel (of meer) kaneel toe aan het beslag
Bereidingswijze
- Zeef de bloem boven een grote beslagkom.
- Voeg het zout, de eieren en de helft van de melk toe.
- Klop dit tot een klontenvrij beslag. Dat kan met een garde of een (hand)mixer.
- Giet de rest van de melk erbij en klop het tot een mooi glad beslag. Wil je kaneel of vanille toevoegen? Dan is dit het moment.
- Dek de kom af met folie of een theedoek en laat het een half uur staan. Zo komt het geheel mooi op kamertemperatuur en heb je niet meer zoveel luchtbellen in het beslag.
- Zet een zware koekenpan op het fornuis. Heb je een speciale pannenkoekenpan of een lekkere zware van gietijzer/staal? Gebruik die dan.
- De pan moet goed heet zijn voor je kunt beginnen met bakken. De éérste pannenkoek mislukt bij anderen altijd omdat de pan nog niet heet genoeg was. Bij jou niet, toch?
- Spetter maar eens wat water in de pan. Gaan de druppels sissen en dansen? Dan is de pan heet genoeg.
- Gooi een klontje boter in de pan en verdeel dit over de bodem.
- Pak een soeplepel en giet een lepel vol beslag in de pan. Je kunt nu met de pan draaien om het beslag te verdelen. Ook kun je een crêpe spreider het beslag gelijkmatig over de bodem verdelen.
- Wil je een pannenkoek met kaas of spek? Dan kun je dat nu op het natte beslag leggen.
- Zet het vuur iets lager en houd de pannenkoek goed in de gaten. Zodra het gaat stollen en er niet meer nat uitziet kun je de pannenkoek omdraaien
Uiteraard mag je dit doen door de pannenkoek in de lucht te gooien. Til de pan op en schud even zodat je zeker weet dat hij los is. Door de pan snel van je af te duwen en tegelijk omhoog te kantelen vliegt de pannenkoek de pan uit, wel opvangen hé!
Dit kan natuurlijk ook gewoon met een spatel. - Bak de pannenkoeken nog 1 tot 1,5 minuut aan de andere kant en serveer.
Wil je de pannenkoeken even warm houden zodat je allemaal tegelijk kunt eten? Dan heb je meerdere opties:
- Zet een kookpan met een laagje water op het vuur. Zet hier een groot bord op.
De pannenkoeken gaan op het bord en je sluit het geheel af met een ander groot bord of een stuk aluminiumfolie. - Zet het bord met pannenkoeken op 50 graden in de oven.