Er zijn veel verschillende soorten olie op de markt. De een is nog duurder dan de ander. Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van de olie kunnen genieten. Maar hoe kun je dat nu het beste aanpakken en welke fles moet je dan gebruiken. Wij leggen het uit.
Waar moet je op letten bij een oliefles?
Om olie zo lang mogelijk te kunnen bewaren moet je deze donker houden. De stabiliteit van olie wordt namelijk beïnvloed door licht, lucht en temperatuur. Stel je olie te lang bloot aan warmte en licht dan wordt deze 'ranzig'. Of de olie ranzig is geworden merk je aan de kleur, geur en smaak van de olie. De olie zal donkerder kleuren en zurig ruiken en smaken.
Wil je de olie altijd binnen handbereik op het aanrecht hebben staan, dan is het dus handig om een dichte fles te kiezen. Bijvoorbeeld een fles van RVS of keramiek.
Zet je de fles in een kastje, dan kun je ook voor transparante flessen kiezen.
Daarnaast kun je ook nog kiezen tussen flessen met een schenktuit en flessen met een spraykop.
Om bakvormen in te vetten is een fles met spraykop erg handig. Hetzelfde geldt voor het invetten van producten voor in de airfryer en misschien over salades. Dit gaat met een spraykop net wat makkelijker.
Hoe krijg je een oliefles schoon?
Olie en water gaan niet zo goed samen. Het schoonmaken van een olieflesje in een sopje is dan ook lastig. Wat wel werkt is schoonmaken met een sterke ontvetter, denk hierbij aan een St Marc. Enkele eetlepels grof zout werkt ook. Giet het zout in het flesje zonder vocht en schud flink. Voeg dan wat water toe en schud weer. Laat het kort intrekken en was het flesje af met een sopje.
Hoe serveer je olie aan tafel?
Soms wil je olie en azijn op tafel zetten zodat gasten dit zelf aan de maaltijd, bijvoorbeeld een salade, kunnen toevoegen. In restaurants krijg je dan simpelweg mooie flessen olie op tafel, dit kan thuis dus net zo goed. Investeer in mooie, handige flessen zodat je die met een etentje graag op tafel zet.
Waar koop je een fles olie?
Olie voor in de keuken kun je in verschillende winkels vinden. Van supermarkten tot speciaalzaken. Afhankelijk van het budget en gewenste smaak kun je het beste bij de 'algemene' supermarkt kijken of juist de speciaalzaak bezoeken. Een speciaalzaak met heerlijke olies is bijvoorbeeld Oil en Vinegar. Hier kun je op je gemak verschillende olies proeven voor je een besluit neemt.
Bestaan er sprayflessen voor olijfolie?
Zoals eerder aangegeven zijn er inderdaad sprayflessen voor olijfolie op de markt. Deze flessen zijn erg handig voor het invetten van ingrediënten en/of bakvormen. Maar ook voor het licht bestuiven van een salade met bijvoorbeeld een truffelolie. Dit kan al snel overheersend zijn en wil je dus niet over het gerecht schenken. Een lichte spray is dan ideaal.
Glazen flessen voor olie?
Je ziet vaak olie in glazen flessen. Toch is dit niet het beste voor de olie. Wanneer de flessen licht van kleur, of zelfs transparant, zijn, komt er veel licht bij de olie. Hierdoor zal de olie sneller bederven en 'ranzig' worden. De reden dat er toch vaak gekozen wordt voor glas is omdat dit de duurzame oplossing is voor supermarkt merken. Veel mensen verkiezen glazen flessen boven kunststof flessen.
Het gebruik van deze transparante glazen flessen hoeft natuurlijk niet slecht te zijn. Zolang de flessen donker worden opgeborgen kun je lang van de olie genieten.
Hoe bewaar ik olie?
Olie bewaar je het best luchtdicht, donker en koel.
Waar zet ik een oliefles in de keuken?
Olie is een van de mees gebruikte producten in de keuken. Ik kan mij dus voorstellen die je die dichtbij het fornuis wil hebben staan. Heb je een blik of keramieke/stenen fles, dan kun je die gerust naast het fornuis laten staan. Heb je een transparante fles, zet hem dan in een lade of keukenkastje.
Oliefles met kruiden?
Olie met kruiden kom je ook wel eens tegen in de supermarkt. Maar dit kun je ook eenvoudig zelf maken! Vul een fles met de kruiden naar wens. Bijvoorbeeld rode pepers, knoflooktenen en bijvoorbeeld een tak rozemarijn. Vul de fles vervolgens verder op met een neutrale olie en laat de fles donker staan voor een week. Na een week kun je de olie gaan gebruiken en heb je een smaakbom bij ieder gerecht!
Kijk uit met kruiden in flessen met een spraykop. Die werken vaak op luchtdruk en dan kunnen stukjes kruiden het slangetje verstoppen.
Waarom olie bij de pasta?
Olie toevoegen aan water waar pasta in gekookt wordt is onnodig. De olie blijft op het water drijven en giet je met het water weer af. Wat je wel kan doen is olie toevoegen aan de zojuist afgegoten pasta. Hierdoor gaat de pasta niet aan elkaar plakken.