Herfstige Krentenbollen met Appel en Pumpkin Spice


Terwijl de bladeren buiten van kleur veranderen en een knisperend tapijt vormen op de grond, wordt het tijd om in onze keukens de warme en troostende smaken van de herfst te omarmen. Er is iets magisch aan de herfst, met zijn koelere temperaturen en gouden gloed. En wat is een betere manier om die magie te vangen dan met heerlijke, zelfgemaakte krentenbollen? 

Maar dit zijn niet zomaar krentenbollen. Ze zijn doordrenkt met de zoete smaak van appel, een vleugje verleidelijke pumpkin spice kruiden en natuurlijk die heerlijke, sappige rozijnen. Deze krentenbollen zijn de perfecte traktatie voor een koude ochtend, een regenachtige middag of gewoon omdat je zin hebt in iets lekkers. Dus pak een warme kop thee of koffie en laten we beginnen met bakken!

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 gr. bloem
  • 10 gr. zout
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 30 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (+ 1 ei om later mee te bestrijken)
  • 240 ml. warme melk
  • 2 a 3 el. pumpkin spice (deze kruiden kun je zo kopen of zelf maken)
  • 50 gr. zachte roomboter

Voor de herfstvulling:

  • 250 gr. rozijnen
  • 1 appel (geraspt of in kleine stukjes gesneden)

Bereidingswijze

  1. Wel de rozijnen in warm water.
  2. Maak een simpel deeg van alle ingrediënten die nodig zijn voor het deeg.
  3. Heb je een mooi, glad deeg? Voeg dan de rozijnen en appel toe.
  4. Bestrooi het deeg met bloem en laat dit rustig rijzen op een warme plek.
    Bijvoorbeeld in een rijsmandje, onder een theedoek.
  5. Bebloem het aanrecht en stort het deeg.
  6. Verdeel het deeg in 16 delen wanneer je kleine krentenbollen wilt maken.
  7. Bol deze stukjes deeg op door het buitenste aan de onderkant naar binnen te vouwen.
  8. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Let op: ze gaan nu weer 45 minuten rijzen dus houd genoeg tussenruimte.
  9. Dek de bollen af en geef ze de tijd voor de 2e rijs.
  10. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  11. Bestrijk alle bollen met het losgeklopte ei.
  12. Bak de krentenbollen in 13 minuten mooi goudbruin en gaar.
Bak je grotere krentenbollen? Verleng de baktijd dan met enkele minuten (2 á 3)
13. Na het bakken haal je de bollen uit de oven en bestrijk je ze met gesmolten boter. leg ze vervolgens op een taartrek zodat ze helemaal af kunnen koelen.
Eet smakelijk!