
Recep: Hot Cross Buns
Bij Pasen horen Hot Cross Buns. Zoete, plakkerige broodjes met warme smaken van kaneel, nootmuskaat en gember.
- 200 ml. melk
- 55 gr. ongezouten boter
- 2 zakjes gist (14 gram totaal)
- 455 gr. sterke witte bloem + extra om mee te strooien
- 1 tl. koekkruiden
- 1 tl. kaneel
- 1 hele nootmuskaat om te raspen
- 55 gr. suiker
- 2 balletjes gember op siroop
- 1 ei
- 2 el. bloem
- 55 gr. Sultana's
- 39 gr. gedroogde cranberries
- 2 el. 'mixed peel' of sukade.
- Honing (dun)
Bereidingswijze
1. Zet een kleine steelpan op het vuur en verwarm hier de melk met 50 ml. water. Het mag niet koken, je mag je vinger niet verbranden wanneer je deze in de melk zou steken.
2. Smelt de boter.
3. Schenk de warme melk over in een kom en voeg de gist toe.
4. Pak een grote mengkom en zeef hier de sterke bloem in. Voeg dan één theelepel zout, de kruiden, de suiker en wat nootmuskaat aan toe.
5. Snijd de gember fijn en voeg dit ook toe.
6. Maak een holletje in het bloemmengsel en giet hier de gesmolten boter in, gevolgd door de melk met gist.
7. Klop het ei los en voeg deze ook toe.
8. Kneed nu van deze ingrediënten een mooi en soepel deeg (circa tien minuten kneden).
9. Bestrooi je werkplek of mengkom met bloem, leg hier de deegbal in en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg een uur rijzen of tot verdubbeld in volume.
10. Nu slaan we de lucht uit het deeg en kneden we de gedroogde vruchten en sukade door het deeg.
11. Verwarm de oven voor op 190 ºC en vet een hoge vierkante bakvorm in.
12. Verdeel het deeg in 12 delen en rol alle stukken in balletjes.
13. Bedek ze weer met een theedoek en laat het 30 minuten rijzen of tot verdubbeld in volume.
14. Pak een klein kommetje en doe hier twee eetlepels bloem in met twee eetlepels water. Roer tot een dikke pasta.
15. Zodra de bolletje zijn uitgerezen druk je ze iets plat en leg ze in de ingevette bakvorm.
16. Met het bloem/water mengsel teken je nu kruizen op de broodjes. Dit kan met een lepel of met een spuitzak.
17. Bak de Hot Cross Buns in zo'n 15 tot 20 minuten goudbruin.
18. Zet de bakvorm vervolgens op een rek om af te koelen en bestrijk de broodjes met de honing als een 'glaze'. Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
Eet smakelijk!
